Word nu vrijwilliger!
Artikel Sa24

Geplaatst op: 1 maart 2015

Zwembad zoekt veel meer toezichthouders

Het groepje van zes cursisten heeft de grootste lol. Negen weken trainen ze bij de Heerenveense Reddingsbrigade. Het uiteindelijke doel: het diploma toezichthouder zwembad met doorzichtig zwemwater. Eenmaal gediplomeerd gaan de vrijwilligers vanaf mei aan de slag in het zwembad in Gorredijk, dat voortaan vooral op vrijwilligers moet draaien. Tineke Jasper: “Wy binne no mei ús seizen, mar dat is net genôch.” Er is al doorgerekend dat, wanneer iedereen een dag per week dienst doet, er veertig toezichthouders nodig zijn. “It is wol dúdlik tink. Wy kinne noch wol folle mear frijwilligers brûke.”

At jim no net gau komme, bin ik al lang dea”, roept Jan van Renes lachend naar zijn potentiële redders op de kant. Die zijn nog volop aan het overleggen over wat ze met dit geval gaan doen. Jan wijst naar zijn nek. Daar zit de pijn, maar dat maakt het alleen maar ingewikkelder. Instructeur Tamara Monsees geeft een tip. Probeer de drenkeling zelf actief te krijgen. “Hij voelt zelf wat hij wel en niet kan.”

En weer duiken ze het bad in voor één van de vele oefeningen. Het lijkt soms op vrij worstelen, de vergelijking judo in het water valt ook al. Tamara: “In drenkeling is faak yn panyk, mar mei syn redder net yn gefaar bringe. Dêrom leare wy allegear grepen om de drenkeling ûnder kontrole te krijen.” De rescue tube is een van de handige hulpmiddelen waaruit een toezichthouder kan kiezen. Een zacht houvast dat de redder vanaf een paar meter toe kan werpen. De drenkeling kan zich vastgrijpen en zo naar de kant worden getrokken. “Goed dat je zijwaarts zwemt en de drenkeling zo in de gaten houdt”, klinkt er vanaf de kant. Vanaf ver een reddingslijn toewerpen valt in de praktijk nog niet mee. De een gooit vijf meter te ver, anderen meters tekort. Het redden is niet alleen handelen, maar zeker ook roepen. De drenkeling moet weten wat de redder van hem verwacht.”

De zes vrijwilligers zijn zeer gedreven. Natuurlijk vinden ze het leuk, maar een belangrijke drijfveer is het openhouden van het zwembad in Gorredijk. Jeffrey Poort won vorig jaar een persoonlijk abonnement. Lachend: “Dan moet er natuurlijk nog wel een bad zijn. Maar als het iets anders was geweest in het dorp dat open moet blijven, had ik mij er ook voor ingezet.” Henriëtte Peereboom: “As it bad ien kear ticht is, komt it net werom. En der is folle mear út te heljen dan no bart.” De zes vrijwilligers hopen dat meer mensen hun goede voorbeeld gaan volgen.

www.dedelte.nl

Laatste Facebook bericht Like ons
Lid worden Direct lid worden